ETT ANNORLUNDA SOMMARJOBB
Vi vill stärka, integrera och skapa tillhörighet för unga vuxna. Vi ser gärna deltagare med blandad bakgrund och olika former av livshinder.
Ett annorlunda sommarjobb är ett projekt med fokus på entreprenörskap som tar sig i uttryck genom teater. Vi vill ge arbetslivserfarenhet inför framtiden som grundar sig i företagande. Vårt fokus under projektet är att skapa gemenskap mellan ungdomar som ligger i riskzonen för utanförskap och inte.
SYFTE OCH VÄRDEGÅNG
Projektet ska ge kvalitativ arbetslivserfarenhet samt stärka unga vuxna i deras självkänsla. Â
VÅR METOD
För att uppnÃ¥ projektets mÃ¥l använder vi oss av en tre-stegs-metod i handledarnas arbete med ungdomarna.Â
Effektiv integrering i arbetslivet
Att utforska och utveckla individuella styrkor
01
Vi utbildar deltagarna om arbetslivets dynamik och de förväntningar som finns på dem som arbetstagare. Handledaren samarbetar med gruppen för att bygga relationer och identifiera varje individs unika styrkor
02
Skapa ett arbetslag
Skapa ett gemensamt mål
Vårt fokus ligger på att stärka individen, både individuellt och i grupp. Genom att repetera och producera en föreställning, tilldelas deltagarna arbetsuppgifter som ökar deras förståelse för hur varje persons insats är avgörande för att uppnå det gemensamma målet.
Deltagarna möter en publik och samarbetet sätts på prov. Tillsammans genomför de den föreställning de skapat och får feedback från den publik de bjudit in. Vi arbetar mycket med validering av varandra och positiv feedback.
03
Sammarbete
Genomföra sitt gemensamma mål
04
Arbetslivserfarenhet
Se tillbaka på sitt första sommarjobb
När ungdomarna avslutar sitt arbete kommer de att vara väl förberedda för att hantera motgångar, tala inför grupper och följa direktiv. De kommer att ha en djupare förståelse för arbetsplatsens dynamik och de förväntningar som ställs på dem som arbetstagare.
målgrupp
För oss är det viktigt att alla får samma möjligheter i livet oavsett vem du är och vart du växer upp. Vi ser olikheter och mångfald som en tillgång.
Sammanfattning
Ungdomarna arbetar utifrån perspektivet som egenföretagare handledda av en pedagog under tre veckors tid. Ungdomarna lär sig att se sig själva som en produkt och arbetar enskilt samt i grupp med detta entreprenörskap. Gruppens gemensamma mål under arbetsperioden är att producera, marknadsföra, sälja och genomföra en barnföreställning för förskolor samt barnfamiljer i området.
​
Förutom att producera en föreställning och arbeta med entreprenörskap, vill vi att deltagarna ska få möjlighet att förbereda sig inför kommande arbetsliv, både som arbetssökande och egenföretagare. Genom s.k forumteater låter vi ungdomarna möta olika möjliga situationer som kan komma att hända i ett framtida yrkesliv. Vi använder skådespeleriet som verktyg och därigenom skapar vi erfarenhet samt större självförtroende till tiden efter praktiken